начало
Производство за конфликт на интереси срещу прокурор – прекратил преписка срещу АЕЦ, където работи съпругата му Производство за конфликт на интереси срещу прокурор – прекратил преписка срещу АЕЦ, където работи съпругата му

Борбата с корупцията и организираната престъпност

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Борбата с корупцията и организираната престъпност

Мнениеот kostadin_yordanov » 20 Фев 2011, 17:01

Иванка Иванова, директор на правната програма в „Отворено общество“:

...
Те са няколко органа нови, които са отбелязани в доклада - от една страна това е тази комисия за конфликт на интереси, другия е специалната агенция за превенция на корупцията, или вече както е по-известна с това странно наименование БОРКОР. Мисля че се създава нещо, което много прилича на институционален хаос. Мисля че у нас, последните няколко години, всеки път, когато трябваше да бъде демонстрирано ясно политическо действие в посока борба с корупцията и организираната престъпност, вместо да се предприеме сериозна реформа на двата органа, които би трябвало да се занимават с това по закон - прокуратурата и полицията - се търсят някакви заобиколни действия през създаването на допълнителни нови органи. Те са с неясни правомощия и единственото, което това дава като ефект, е, че всяко правителство, което върви по този път, и предишното, и включително това, просто си купува малко повече време, защото оценката - и външната, и вътрешната - се изтегля с шест месеца или една година, като си казваме: "О`кей, добре, да дадем шанс да разработят тези органи, да видим какво ще произведат". И всеки път първите въпроси, с които започваме да се сблъскваме, са организационното им изграждане, какво точно ще правят, назначаването на правилни хора. И на трето място - междуинституционалното взаимодействие, защото всеки път, когато в тази деликатна среда на правоохранителни органи и органи, които имат правомощия по отношение на ограничаване правата на гражданите, създадете нов играч, всеки път трябва да преформулирате правилата. Според мен, отлагането на толкова необходимата реформа и вътре в МВР, и вътре в прокуратурата не води до нищо добро. Дори да има някакъв ефект от действията не тези два органа и дори те успешно да се създадат, защото все още са в процес на подготовка и изграждане, мисля че ефекта би бил частичен и сравнително ограничен.
...

20 февруари 2011, Интервю на Лили Маринкова с Иванка Иванова, „Неделя 150“, БНР
http://bnr.bg/sites/horizont/Shows/Obzo ... anova.aspx


През последните години наистина се наблюдават доста размествания в системата за вътрешен ред и особено що се касае до борбата с корупцията и организираната престъпност. Но какво всъщност се постига с това, освен, разбира се, все по-раздутата държавна администрация? Не намирам друга тема във форума, която да е посветена на тези въпроси и след като проблемът вече е толкова осезаем, че имайки предвид например резултатите от консултантските услуги на „Crown Agents“ за работата в митниците и контрабандния трафик, сега ще борим корупцията с помощта на федералното правителство на Германия и съответните им представители, без да пренебрегваме въпроса за „Шенген“ и т.н., би следвало да е предмет на обществено обсъждане. Какво мислите, ще се справим ли с корупцията и организираната престъпност по този начин
kostadin_yordanov
Потребител
 
Мнения: 676
Регистриран на: 03 Дек 2009, 10:08

Re: Борбата с корупцията и организираната престъпност

Мнениеот TheOldMan » 20 Фев 2011, 23:34

Не, просто ще има още едни хора, на които ще трябва да се "отчислява" процент от "черната каса" на престъпността. Или трябва да се открият още няколко места за "наши хора" във силовите ведомства.
Корупцията се бори с гласност и прозрачност. Това е единствения начин. А тук точно по тази част нищо не е пипнато, и положението става все по-зле. Няма никакъв достъп до информация, няма никакви граждански контрол, няма никакви свободни медии, няма честни избори, няма референдуми, няма самоуправление, няма нищо...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител
 
Мнения: 1646
Регистриран на: 08 Май 2008, 15:19

Re: Борбата с корупцията и организираната престъпност

Мнениеот toni_sf » 21 Фев 2011, 10:40

Темата е добра за дискусия ,аз лично мисля ,че не видяхме нищо качествено от тези" Crown Agents“ само където взимаха парите на данъкоплатците и си направиха каналите за транзитно минаа на стока през България за Европа ,и отдавна се знае,че тези неща се определят според кой на кого не е платил, и да сложиш на простият човек на длъжност митничар и само да му се обадиш ,коя кола да спре и къде да провери ,все ще намери нещо.И да не се заблуждаваме корупцията е навсякъде по света ,това си е мащабно ,само дето при нас е много показна ,без срам си искат :D и това е така защото нито митничари нито полиция са добре заплатени и защитени за да не се мъчат да изкарат нещо допълнително. А отностно до организираната престъпност никога няма да се видят наяве босовете ,защото те са във всяка власт и имат чадър а там играта е голяма и такива суми се разиграват ,че за скромният човек може да си осигури и внуците :D а и вечепо модерните минаха към така нареченият чист бизнес наречен лобита.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител
 
Мнения: 1881
Регистриран на: 04 Юли 2010, 11:38
Местоположение: гр СОФИЯ

Re: Борбата с корупцията и организираната престъпност

Мнениеот kostadin_yordanov » 21 Фев 2011, 16:41

toni_sf написа:... аз лично мисля ,че не видяхме нищо качествено от тези" Crown Agents“ само където взимаха парите на данъкоплатците и си направиха каналите за транзитно минаа на стока през България за Европа ...

Неслучайна е аналогията с „Crown Agents“, след които вече разполагаме и с емпирични аргументи как за справянето с един проблем е необходимо да се прояви съответната воля и професионализъм от страна на отговорните по проблема български власти и нищо друго не е способно да помогне. То е като приказката за неволята, защото участието на подобни външни консултанти по тези въпроси в крайна сметка винаги се оказва излишно, както в случай че въпросната воля от българска страна не се проявява -- тогава проблемът си остава -- така и когато волята и професионализма са налице
kostadin_yordanov
Потребител
 
Мнения: 676
Регистриран на: 03 Дек 2009, 10:08

Re: Борбата с корупцията и организираната престъпност

Мнениеот rim_konsul » 21 Фев 2011, 22:26

БОРБАТА прави храната, трябва да се бори, да се РУТИ.
Не е лоша идея, подкрепям я с пълна сила, но не ми е ясно кой е основния борец?
Има доста инициативи, но някой трябва да обере лаврите за успеха на борбата.
ПРЕДЛОЖЕТЕ КОЙ Е НАЙ- ЗАСЛУЖИЛИЯ МАЙСТОР-БОРЕЦ.
rim_konsul
Потребител
 
Мнения: 110
Регистриран на: 29 Яну 2011, 04:44

Re: Борбата с корупцията и организираната престъпност

Мнениеот toni_sf » 22 Фев 2011, 10:19

:D Е нали направиха предложение Трактора министър :D та ще впрегне всички бивши барети то Златко то Пашата то Дамбовците то Галевите :D та Бойко в чудо ще се види и ще покани ме МОСАД да пази границите а не някакви англичани с наклонности.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител
 
Мнения: 1881
Регистриран на: 04 Юли 2010, 11:38
Местоположение: гр СОФИЯ

Re: Борбата с корупцията и организираната престъпност

Мнениеот kostadin_yordanov » 23 Фев 2011, 18:07

Разходите на държавата за секторите сигурност и отбрана у нас все още са 2,5 пъти над средните за европейските страни, заяви вчера финансовият министър Симеон Дянков. По думите му, ако има по-голяма ефективност и реформи в тези сектори, ще може да се насочат повече средства за приоритетни сектори като образование, култура и др. ...

23 Февруари 2011, Дянков: МВР харчи много
http://paper.standartnews.com/bg/articl ... cle=358686
kostadin_yordanov
Потребител
 
Мнения: 676
Регистриран на: 03 Дек 2009, 10:08

Re: Борбата с корупцията и организираната престъпност

Мнениеот valentor » 23 Фев 2011, 21:31

Нинам кой луд ил побъркан, амЪ за да е ясно статуквото требЕ да се сведе до знанието на незнаещите, сведИнието, чИ :
Организираната престъпност / ОП/ , и една от нейните форми, а именно корупцията /К/, е единствено и само… неее, не е обществен феномен, не е такъв феномен-случайно възникнал и основан на алчността на туземието..., а е инструмент на … властта , обаче на истинската власт , а не на оная „ гдето я избираме/прости мъ господи/ на ..въх .. таковату . … ъ.. ъ .. абе . избори, де /.
Та да се отнеме ОП и К , е все едно спонтанно /също като ,както сега в Ебипет,лИвИЯ и други топли страни се проявява спонтанност/ да се лиши властта от един от инструментите си.
вЕрвате ли в такова чудо ?
Вий както искате направетИ.
То поне губернатор да имаше булгур ереа...
Тук строгостта на законите се компенсира с тяхното неизпълнение
valentor
Младши потребител
 
Мнения: 87
Регистриран на: 09 Май 2008, 10:02

Re: Борбата с корупцията и организираната престъпност

Мнениеот sisi19 » 23 Фев 2011, 23:33

Извинете, но не можах да се сдържа относно името. :lol:
БОРКОР ми прилича на Бор-Чбор (киселото мляко) :lol:
sisi19
Потребител
 
Мнения: 910
Регистриран на: 06 Май 2009, 12:44

Re: Борбата с корупцията и организираната престъпност

Мнениеот kostadin_yordanov » 24 Фев 2011, 18:39

Германия е променила своята позиция за присъединяването на България и Румъния към Шенген. Това обяви вътрешният министър Цветан Цветанов, който участва в заседание на Съвета за правосъдие и вътрешни работи в Брюксел.
...

24.02.2011
http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=522187
kostadin_yordanov
Потребител
 
Мнения: 676
Регистриран на: 03 Дек 2009, 10:08

Re: Борбата с корупцията и организираната престъпност

Мнениеот toni_sf » 24 Фев 2011, 19:25

до-kostadin_yordanov Дано и другите го променят защото не сме за никъде, :D и трябват визи за всеки един които излиза извън БГ такива тарикати няма никъде :D и незнам още колко се псуват ,че ни приеха в ЕС .
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител
 
Мнения: 1881
Регистриран на: 04 Юли 2010, 11:38
Местоположение: гр СОФИЯ

Re: Борбата с корупцията и организираната престъпност

Мнениеот kostadin_yordanov » 16 Мар 2011, 08:54

Болканлийкс пусна нецензурирана грама за организираната престъпност в България

Създателите на сайтовете и bivol.bg и Balkanleaks публикуваха нецензурариния текст на грамата, която бившият американски посланик Джеймс Пардю е изпратил през юли 2005 г. на службите в САЩ на тема "Организираната престъпност в България"
...

15 мар 2011
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/03/ ... _grama_za/

https://www.balkanleaks.eu/bgoc.html
kostadin_yordanov
Потребител
 
Мнения: 676
Регистриран на: 03 Дек 2009, 10:08

Re: Борбата с корупцията и организираната престъпност

Мнениеот kostadin_yordanov » 17 Авг 2011, 08:50

БЪЛГАРИЯ ПРИЛИЧА НА ПОЛИТИЧЕСКИ ТЕАТЪР

С Джеймс ПАРДЮ, бивш посланик на САЩ у нас, разговаря Деян Йотов

...
- В един от вашите посланически доклади, изтекли в “Уикилийкс”, пишете, че “царското движение е най-голямата надежда на България”. Това е било преди изборите през 2005 г. След като НДСВ вече на практика няма никаква роля, коя е най-голямата ни надежда преди тези избори?

- Тези грами все още се водят за класифицирани от американското правителство и нямам право да ги коментирам. Но нека направя сравнение за положението на България сега и когато пристигнах тук като посланик през 2002 г.

Още тогава заявих, че организираната престъпност и корупцията са огромен ваш проблем и че до онзи момент нито един висш мафиот нито беше арестуван, нито осъден и наказан. Също и нито един висш корумпиран държавен служител.

Ето ни в 2011 г. и днес мога да ви кажа - все още нито една голяма фигура от престъпния свят и нито един корумпиран държавник не е осъден и наказан. Това е много тъжна равносметка. Организираната престъпност и корупцията продължават да душат България, пречат на развитието й.

Разбира се, нещата изглеждат малко по-добре, отколкото преди няколко години. И хората в правителството ви са безспорно компетентни. Но принципно погледнато няма никаква промяна в ситуацията.

На мен България ми прилича на голям политически театър. Лидерите ви вдигат много шум, правят се на бабаити* по някакъв проблем, но реално не правят нищо. В един момент се обявяват за победители и минават на друга тема. Това е театър. Не е истинско.
...

16.08.11
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1003802
kostadin_yordanov
Потребител
 
Мнения: 676
Регистриран на: 03 Дек 2009, 10:08

Re: Борбата с корупцията и организираната престъпност

Мнениеот kostadin_yordanov » 24 Фев 2012, 08:55

Дончева: Сигурна съм, че това правителство е на организираната престъпност!

...
"Сигурна съм, че това правителство ще се окаже правителство на организираната престъпност, не само заради ключовите си фигури, а и заради много други, заели ключови места. След полицейското насилие възникнаха още две теми - за хората с криминално минало във властта и за бонусите. Това са също хубави теми, в които цялата опозиция може да се обедини, а гражданското общество да помога в натиска към властта", заяви Дончева пред БНР.
...

24.02.2012
http://society.actualno.com/news_378774.html

http://bnr.bg/sites/horizont/Shows/Curr ... cheva.aspx
kostadin_yordanov
Потребител
 
Мнения: 676
Регистриран на: 03 Дек 2009, 10:08


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 26 госта


cron