Реклама / Ads
71| 7704 |03.03.2011 НОВИНИ

Ройтерс: Борисов трябва да прекърши корупцията

.
Подкрепата за партията на Борисов намалява, съобщава Ройтерс
Сред ключовите политически рискове за България Ройтерс сочи запазването на подкрепата за правителството.
 

Най-бедната държава - членка на ЕС България бавно се възстановява от дълбоката рецесия, която намали доходите и увеличи безработицата, нанасяйки удар върху популярността на дясноцентристкото правителство, пише в коментар на Ройтерс. Икономическата криза принуди балканската страна да намали разходите и да замрази заплатите на държавните служители и пенсиите, за да овладее фискалния дефицит и да предотврати натиск върху валутния борд. Строгото ограничаване на разходите, отложените реформи и неотдавнашния скандал с подслушването, който предизвика подозрения за шуробаджанащина по високите етажи на властта подкопа подкрепата за правителството на малцинството, но то все още здраво държи властта благодарение на подкрепата на националистическата партия "Атака".

Правителството на премиера Бойко Борисов трябва да покаже резултати в борбата с корупцията и с организираната престъпност, за да запази доверието на ЕС, да спечели доверието на инвеститорите и да си гарантира влизането в Шенгенската зона за свободно движение.

Сред ключовите политически рискове за България Ройтерс сочи запазването на подкрепата за правителството. Подкрепата за партията на Борисов ГЕРБ бавно намаляваше след спечелването на изборите през 2009 г. и понесе допълнителен удар заради политическата шуробаджанащина и увеличаването на цените на хранителните продукти, сривайки се до 26% спрямо 40% на изборите. Според изтеклите в медиите записи от подслушани телефонни разговори Борисов предложил на бирен бос защита от митнически проверки, което според опозиционната Социалистическа партия говори за шуробаджанащина по високите етажи на властта. Борисов отрече да е извършвал нещо нередно и заяви, че изтеклите записи са резултат от усилията му за скъсване на връзките между корумпираните високопоставени държавни служители и босовете на организираната престъпност. Изборите по-късно тази година за президент, който има предимно церемониални функции, и местните избори предвещават разместване на баланса на силите. Президентът социалист Георги Първанов даде да се разбере, че смята да се завърне в активната политика и анализаторите твърдят, че той може да се окаже популярна фигура, способна да отправи предизвикателство към Борисов, чийто мандат изтича през 2013 г. Според Ройтерс трябва да се наблюдава колко от подкрепата за ГЕРБ ще бъде загубена заради твърденията за шуробаджанащина. Макар че е малко вероятно в краткосрочен план да загуби контрола върху властта, партията може да бъде изправена пред растящо противопоставяне и вотове на недоверие в парламента. Политическата несигурност е малко вероятно да засегне лева, защото той е обвързан с еврото, но може да увеличи разходите по обслужването на суверенния дълг на България и да увеличи лихвите по заемите.

На второ място агенцията посочва борбата с корупцията и престъпността. Корупцията и организираната престъпност продължават да разяждат балканската страна 20 години след падането на комунизма. Шуробаджанащината и необходимостта от даване на подкупи за осигуряване на бизнес сделки са спирачка пред чуждестранните инвеститори и подкопават икономическия растеж.

На трето място агенцията посочва слабата икономика. Кабинетът прогнозира, че икономиката ще отбележи растеж от 3,6% тази година след като увеличаването на износа я извади от рецесията през второто тримесечие на 2010 г., но растежът все още е по-малък от бума в сектора на недвижимите имоти, което пречи предишната експанзия да се повтори. Кабинетът замрази заплатите и пенсиите и намали министерските разходи с около 20% през 2010 г. и планира да запази подобно ниво на разходи и тази година, за да предотврати ново намаляване на търсенето. Но ако растежът остане анемичен, приходите от данъци ще бъдат по-ниски от очакваното, а разходите за социални помощи вероятно ще са по-високи, което ще обърка плановете на правителството за намаляване наполовина на бюджетния дефицит до 2,5%.

Ройтерс се спира и на осъществяването на реформите и усвояването на еврофондове. Кабинетът обеща да реформира изцяло неефективната здравна система, но реформата е в застой заради протестите на лекарите във връзка със затварянето на болници и недостатъчното финансиране. Заплахата от масови стачки принуди правителството да смекчи реформирането на пенсионната система и да замрази приватизационната програма. Усвояването на средствата от ЕС се подобри през миналата година, но страната продължава да усвоява само около 10% от 7-те милиарда евро, които трябва да получи до 2013 г., главно заради бавната администрация и липсата на добре изготвени проекти, пише Ройтерс.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 160| 27233 |25.02.2011 Борисов: Не построим ли „Белене”, токът скача 18 пъти; икономиката банкрутира . 21| 6936 |25.02.2011 Медиците ни от Либия обидени на Борисов . 18| 8102 |24.02.2011 Йовчев притискал човек на "Лев Инс" по заръка на Борисов . 10| 5007 |24.02.2011 Янев: Не вярвам, че Борисов се е поучил от грешките си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads