Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

24 висши чиновници и магистрати дадени на прокурор за корупция

54 коментара
24 висши чиновници и магистрати дадени на прокурор за корупция

24 обвинителни акта за корупционни престъпления срещу лица от висши чиновници и магистрати са внесени в прокуратурата, съобщи министърът на вътрешните работи Румен Петков след заседанието на Комисията по превенция и противодействие на корупцията, на което бе представен докладът на вътрешното министерство "Антикорупция".

Министърът отказа да назове конкретни имена, но подчерта че между 24-те лица няма министри, но има шефове на държавна агенции и други ведомства.

Според данните на прокуратурата в периода януари-юни са постановени 4 осъдителни присъди за корупция, каза Петков. Той отбеляза, че към 12 юни в производство са 36 случая на корупция по високите етажи на властта, на проверка в специализираните звена към прокуратурите в страната и Върховната касационна прокуратура са 16 преписки с данни за престъпления, извършени от лица от високите етажи на властта.

Министър Петков отчете още, че  в резултат на работата на инспектората на Министерския съвет и на Комисията по превенция и противодействие на корупцията за първите 6 месеца за корупция са уволнени 53 служители в Държавната администрация, 22-ма в МВР са освободени по административен ред, 44 служители в администрацията са временно отстранени от длъжност, 25 са преназначени с оглед изваждане от корупционна среда, 98 служители са наказани дисциплинарно и са образувани 137 дисциплинарни производства.

В същия период са подадени 179 сигнала за корупция и по тях се реализират проверки.

Агенцията за финансово разузнаване работи по два нови сигнала за изпиране на пари, свързани с корупционни практики, каза още Петков. За същия период Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" е приключила 10 предварителни проверки по сигнали за пране на пари, образувани са три следствени дела и две дознания.

В ГД "Противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и превенция" са приключили полицейски проверки по 47 случая, а материалите са изпратени във Върховната касационна прокуратура и Софийската градска прокуратура.

Националната агенция по приходите е стартирала проверки на 577 задължени лица - 350 физически и 227 юридически. Приключили са 316 проверки и има съставени ревизионни актове, а задълженията на лицата към държавата са в размер на 6,5 млн. лв.

Министър Румен Петков посочи, че през шестте месеца са направени промени в осем закона с антикорупционна насоченост и са приети два нови закона с отношение към повишаването на прозрачността в управлението и превенция на корупцията.

Медийната антикорупционна кампания също е започнала да дава резултати - по телефона и по интернет са постъпили 122 сигнала. Срещу служители на МВР сигналите са 29, като Петков уточни, че става дума главно за служители от Пътна

полиция. Срещу общински служители сигналите са 25, срещу служители в Министерството на правосъдието - 15, в Министерството на образованието - 2,  финансовото министерство - 9,  Министерството на околната среда и водите и Министерството на държавната политика при бедствия и аварии по един сигнал, Министерството на здравеопазването - 4.

Сигналите са разгледани и предоставени в инспекторатите на съответните ведомства, а там, където става въпрос за общински служители, информацията се предоставя в Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България.    

Петков допълни, че днес е изпратил писма до ръководители на звена, в това число и министри,  в които настоява ръководителите да поемат контрола по разглеждането на всеки един от сигналите за корупция. На заседанието на кабинета  вътрешният министър ще постави въпроса за  приемлив срок, в който да има обратната информация за резултатите от тези проверки.

Срещу началника на Генерална дирекция  "Пожарна безопасност и защита на населението" Кирил Войнов се постъпили 4 сигнала, каза в отговор на журналистически въпрос Румен Петков. По един от сигналите проверката е приключила и материалите са предадени в прокуратурата. Министърът не отговори каква ще е съдбата на Кирил Войнов, който временно е отстранен от длъжност до изясняване на сигналите. По другите три сигнала проверките текат и след като приключат, съобразно резултата, ще бъде взето съответното решение, каза той.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

54 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. az
    #55

    браво български юнак. Смаза я ти корупцията брей а никой не вярваше

  2. alabala
    #54

    Едно е да обвиниш някого, а друго да бъде осъден, то и Софиянски беше обвинен, Костов също, имаше по едно време един министър 10%.

  3. .
    #53

    Улови ли го здраво за врата Ивана Костова сегинка!?Той е стоял зад гърба на всеки от тия двайсе и четиримата и ги е направлявал ,как да извършват корупционни действия!?Юнак над юнаците си ти ,също като другия чутовен юнак Богомилчо Бонев ,дето улови Костов баш на българо-швейцарската граница с една камара пари!И юнаците дето си ги пратил да респектират по кюшета и сокаци и те цена нямат !Спомняш ли си как коментира за простреляната бременна жена в Димитровград!Горе-долу дословно:-"Ако не бяха

  4. Dr. Mancho
    #52

    taka znachi Voinov, s pozharnata ognen reket si pravil... sram... dobre, che pozharnikarskata mafia preborihme, che tia e po-strashna i ot Kamora-ta.....

  5. Наблюдател
    #51

    "Министърът отказа да назове конкретни имена, но подчерта че между 24-те лица НЯМА МИНИСТРИ, но има шефове на държавна агенции и други ведомства."Спомняте ли си преди 10.11.89г. вестник "Стършел" и списания "Общество и право" ???Рупорите на разрешената и направлявана критика. Там имаше много материали за кражбите и разхищенията на началник цехове, директори на предприятия и ДСО, даже и на зам.министри !!! И... до там!Човека (с главна буква) който е КРАЛ като редови инженер, началник смяна и цех,

  6. Чудещ се
    #50

    А за какво - прочетете вhttp://sugarev.com/

  7. 24 висши чиновници
    #49

    Brei, kakvo spravedlivo pravosudie, bravo!Chak poviarvahme.

  8. Dakata
    #48

    I 24-mata chte izliazat ot sada po_beli ot sniag.Ne viarvate li?

  9. Енергономика
    #47

    Дали енергийният мошеник и другар на пикаещия ще бъде респектиран от тази операция?

  10. Canada Dry
    #46

    ...а да провери ДРУГАРЧЕТАТА си, с които управлява Доган и Мадридския МРЪСНИК, че те освен мегаКРАДЦИ са най-корумпираната ИЗМЕТ в България!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.