1. Преминаване към съдържанието
  2. Преминаване към главното меню
  3. Преминаване към други страници на ДВ

Прилича на България, но не е

ДР, ДПА, ФФ, В. Шопов, Д. Попова-Витцел4 март 2011

Когато една държава е толкова корумпирана, че дори среща проблеми да дефинира корупцията, тогава нещата наистина са много зле. Това "уравнение" важи с пълна сила за България. Но не само за нея...

https://p.dw.com/p/10TJ5
Алчност по португалскиСнимка: nootropa - Fotolia.com

Армандо Естевес Перейра, заместник-главен редактор на португалския всекидневник "Кореа да Маньа", е новинар от над 3 десетилетия. През тези години той и колегите му често са проучвали случаи на подкупност, а само преди няколко седмици стартираха антикорупционната си петиция, в която издигат искане за до 5 години затвор за корумпирани политици:

Dossierbild Korruption
Подкупността е дълбоко вкоренена в ПортугалияСнимка: picture-alliance/dpa

"Писна ни!"

"Като най-голям португалски всекидневник носим отговорност пред обществото. А освен това, не мога да го нарека иначе, просто ни писна! Корупцията е като раков тумор, разрушаващ португалското общество. При това почти не се наказва. Португалските закони дори улесняват корупцията. В страната ни има редица политици, които получават официално по 2 000 евро месечно, но притежават имущество за милиони!"

Досега политиците не са били задължени да дават отчет за произхода на такива богатства. Още една причина корупцията да бъде всекидневна практика, подчертава специалистът по конституционно право Педро Баселар Васконселос и рисува мрачна картина на португалското общество:

"Ние сме дълбоко корумпирана страна. Толкова корумпирана, че срещаме дори проблеми да дефинираме корупцията. Онова, което другаде се смята за корупция, е у нас приемливо и извинено, макар подобно поведение да няма място в съвременната правова държава."

Факт е, че без подкуп в Португалия много неща са направо невъзможни - най-вече по отношение на крупните държавни поръчки, констатира Естевес Перейра, заместник-главният редактор на "Кореа да Маньа".

При важни конкурси - в пътното строителство, в здравеопазването, тоест винаги, когато става дума за милиони, се дават подкупи. Безнаказано, защото следователи и съдии не разполагат с юридически инструменти. Това потвърждава и прокурорката Мариа Жозе Моргадо, създала си репутацията на безкомпромисен борец срещу корупцията:

Grafik Geldbündel in Waage korruption Bestechnung Symbolbild mit Thumbnail
Подкупността - зло, което трябва да бъде заклейменоСнимка: AP

Срамно петно

"Това е една неравна борба. Срещаме само проблеми. Първо при набавянето на доказателства, после при привеждането им пред съда. Дори подкрепата от страна на населението в борбата срещу корупцията е твърде недостатъчна."

Това положение сега искат да променят с петицията си журналистите от вестник "Кореа да Маньа". Армандо Естевес Перейра и колегите му вече се радват на първите успехи на кампанията: "Междувременно получаваме много мейли, в които се донася за случаи на корупция. Ние задължително ще разследваме тези информации."

Петицията на вестника цели не само наказателното преследване на корупцията, но и нейното обществено заклеймяване. Макар пътят дотам да е още дълъг, ангажираните журналисти вече са постигнали една първа цел: петицията им ще бъде скоро обект на дебати в португалския парламент. А близо 30 000 португалци вече са гарантирали чрез подписите си, че в бъдеще ще се взират по-внимателно в политиците и техните банкови сметки.

Прескочи следващия раздел Повече по темата

Повече по темата

Покажи още теми