НАТО дали висока оценка по антикорупция на военните
НАТО дали висока оценка по антикорупция на военните / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Специален екип на НАТО, който следи корупционните практики, е дал висока оценка на българското министерство на отбраната, похвалиха се от ведомството на Аню Ангелов. Сър Стюарт Елдън, ръководител на натовския екип, е акцентирал върху наличието на видима промяна и конкретни постижения в борбата с корупцията в сектора на отбраната.

По време на срещата си със сър Елдън, министър Ангелов споделил, че при встъпването си в длъжност се е сблъскал с много наследени проблеми и порочни практики, пише в съобщението на министерството. Министърът казал, че справянето с проблемите е негов приоритет, както и приоритет на цялото правителство. Аню Ангелов отбелязал, че възможностите за корупция са най-големи на високите нива и затова  ръководството на министерството е въвело приоритетно конкретни мерки.

Те засягат основно служителите на високи позиции, които отговарят за вземането на решения и за изразходването на финансови средства. На срещата министърът е разказал и за новия Етичен кодекс за поведение на служителите от системата на отбраната, който ще обучава в антикорупционни практики.