В България се плаща и прибира подкуп средно на всеки 20 секунди
(БНТ) - 2006/3/20
В България се плаща и прибира подкуп средно на всеки 20 секунди. Това става ясно от доклад на Центъра за изследване на демокрацията. През 2005 година средно месечно са се плащали по 120-130 хиляди рушвета, сочи годишният доклад на експертите. През миналата година има ясно обръщане на положителната тенденция от последните години - и корупцията се връща на по-високите си нива от 2000-2001 година, твърдят анализаторите. Според тях миналата година партиите са източили до 370 милиона лева държавни пари само по линия на обществените поръчки.

55 милиона лева подкупи са платили фирмите у нас, за да им се гарантира, че ще се докопат до обществената поръчка, за която кандидатстват. Средният размер на рушвета е 7.4% от стойността на договора, показва изследването.

Миналата година обществените поръчки драстично са нараснали до 3.3 милиарда лева. Икономическа логика, според експерти – няма, има обаче политическа. И тя сочи, че корупцията е по-висока в годините на парламентарни и местни избори, когато партиите са по-гладни. Увеличава се и размерът на исканите от бизнеса суми.

Според доклада - осъдени за корупция почти няма, а ако има това са дребните риби. Затова и присъдите са символични и 75% от наказанията за корупция са лишаване от свобода до 3 години условно. Икономическата мощ на извършителите на голямата корупция остава незасегната и расте. И тази мощ генерира нова още по-голяма корупция, става ясно от изследването.

Автор: Виктор Николаев

Go back BG Online